Rețeta de mortar cu nisip și ciment este cea mai folosită când avem de zidit și de tencuit. In funcție de ce avem de făcut, rețeta se poate adapta. Mortarele sunt de mai multe categorii, la fel ca și betoanele. Ele se clasifică după modul și timpul de întărire, consitență, densitate și tipul de liant pe care îl folosim. Indiferent de lucrarea pe care o avem de făcut, zidărie sau tencuială, mortarul conține în proporție de 50% nisip de râu sort 0-4 mm. Apoi urmează cimentul și apa. De regulă, cantitatea de ciment se stabilește în funcție de cantitatea de nisip pe care o avem, urmărind rezistență mortarului după ce s-a întărit. Mai exact, dacă adăugăm mai mult ciment, acesta va fi mai rezistent dar se va și întări mai repede. De aceea, este indicat ca atunci când ne apucăm de treabă, cantitatea de mortar să nu fie prea mare, deoarece mortarul odată întărit nu se va mai putea aplica.
Pe lângă rezistența oferită de ciment, mortarul va avea nevoie de flexibilitate, pentru a fi aplicat mai ușor și pentru a se întări eficient. Pentru a obține acea lucrabilitate, vom adăuga var. Acesta va conferi mortarului suplețe și va ajuta la întărirea mortarului fără crăpături, împiedicând contractarea. Pentru a pune în practică această rețetă, nu avem nevoie de prea multe scule, fiind o operațiune cu dificultate redusă. Dacă dispunem de un mixer ne va veni mai ușor dar nu este obligatoriu.
Este recomandată împărțirea în două etape: în prima etapă, amestecăm bine cimentul cu nisipul uscat, urmând ca în a doua etapă să adăugăm treptat apa. In general, la o cantitate de un metru cub de nisip, avem nevoie de aproximativ 400kg de ciment. Dacă folosim mortarul pentru tencuială, așa cum am menționat anterior, se recomandă prepararea unui mortar de var sau a unui mortar de var cu adaos de ciment. Un exemplu pentru un metru cub de nisip: pentru fiecare metru cub de nisip, adăugăm 150 de kg de ciment 0,33 metri cubi de var. Astfel, după amestecarea nisipului cu var, adăugăm cantitatea de ciment și amestecam până la omogenizare.